Informatie
Expertise: Diversiteit en inclusie, ethiek en filosofie, ethiek in de maatschappij, (online) activisme, social media, immorele artiesten (in de context van #MeToo), cancel culture, woke-washing, pink-/greenwashing, digitale inclusie en de (online) maatschappij, culturele toe-eigening (specifiek Aziatische cultuur), seksuele intimidatie (op concerten en festivals), straatintimidatie, emancipatie en veiligheid, het opzetten van campagnes.
Prijsindicatie: vanaf €550
Talen: Nederlands, Engels
Boeken?
Email: hallo@studiostoofpot.nl
''Vooruitgang ligt in verhalen delen, openheid, wederzijds begrip en empathie''
Jenny Janssens
zij/haar
Filosofie hoort niet alleen in boeken thuis, maar ook in de maatschappij. Als filosoof en ethicus probeert Jenny Janssens (ethische) theorieën behapbaar te maken voor het grote publiek. Jenny houdt zich bezig met zogenoemde ‘contemporary challenges’ als social media, cancel culture, (online) activisme, immorele artiesten en woke-washing.
Is cancel culture een gevaarlijk iets? Kunnen we probleemloos luisteren naar R. Kelly of kijken naar films van Harvey Weinstein? Is het schadelijk als een groot bedrijf zich mengt in sociaal-maatschappelijke kwesties als racisme of feminisme? Dit is slecht een kleine greep uit de vragen waar Jenny’s onderzoeken zich op richten.
Ook houdt Jenny zich bezig met diversiteit en inclusie en wat dit betekent in de filosofie en de maatschappij in het algemeen. Als medeoprichter van Minorities and Philosophy Tilburg besteedt Jenny aandacht aan filosofie buiten de (oude, witte mannen-) canon. MAP Tilburg organiseert paneldiscussies, lezingen en festivals om samen met geïnteresseerden op een laagdrempelige en inclusieve manier sociaal-maatschappelijke thema’s te doorgronden, maar ook om diversiteit te vieren.
Naast haar filosofische loopbaan heeft Jenny haar activisme ingezet in de praktijk. Zo zette ze in 2017 als medeoprichter de stichting NO THANKS! op om bewustzijn te genereren voor seksuele intimidatie op concerten en festivals. Als persvoorlichter was Jenny regelmatig te zien en horen in de media, waaronder bij PAUW, EditieNL, Hart van Nederland en EenVandaag. NO THANKS! droeg o.a. bij aan de #BenJeOke campagne in samenwerking met Rutgers, Celebrate Safe en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals. Tegenwoordig steekt Jenny haar activistische energie in ReclaimNL: een platform dat creatieve campagnes bedenkt en uitvoert tegen straatintimidatie.
Jenny is inzetbaar als spreker, workshopleider, trainer en moderator. Ook neemt ze graag plaats in een panel, presenteert ze graag (podcasts en programma’s) en schrijft ze artikelen en columns.
Foto: Marc Boreux