Jopie is een wit persoon met lang bruin haar. Hen draagt kleurrijke regenboogkleding, een bloemenhaarband in regenboogkleuren en regenboogkleurige oogmake-up. Ook draagt hen een zilveren splint aan hun rechterhand. Die hand rust op hun schouderbeen.

Informatie

Expertise: neurodiversiteit, autisme, ADHD, LHBTI+, trauma, inclusieve communicatie, fysieke en digitale toegankelijkheid, disability, validisme, ervaringsdeskundigheid, mentale gezondheid, GGZ, gezondheidszorg
Prijsindicatie: vanaf € op aanvraag
Talen: Nederlands en Engels

Boeken?

''Mijn brein is zoals het is. Het is niet beter of slechter dan andere breinen.''

Jopie Louwe Kooijmans

die/diens en hen/hun

Jopie Louwe Kooijmans is een disabled en neurodivergente activist en ervaringsdeskundige duizendpoot. Hen schrijft en spreekt over neurodiversiteit, autisme, disability, mentale gezondheid en activisme met een mix van ervaringsdeskundigheid, opinie en wetenschap onder de naam NeuroElfje: een verwijzing naar hoe men vroeger tegen psychische aandoeningen en neurodiversiteit aankeek en een knipoog naar diens kleurrijke, sprookjesachtige verschijning.

Eigen ervaringen met de GGZ en gezondheidszorg en het opgroeien als laatgediagnosticeerd neurodivergent persoon inspireerden Jopie in februari 2021 om NeuroElfje te beginnen. Inmiddels worden de blogs van NeuroElfje veelvuldig gelezen door andere neurodivergente mensen die graag meer willen leren over zichzelf. Maar ook (zorg)professionals, psychologen, familieleden van, en iedereen die meer te weten wil komen over neurodiversiteit en disability weten NeuroElfje inmiddels te vinden. Hiermee heeft Jopie zich weten te vestigen als naam op het gebied van ervaringsdeskundigheid en psycho-educatie.

Met diens activisme is Jopie een ervaringsdeskundig, identiteits- en intersectioneel gericht alternatief voor de psycho-educatie die veel nieuwgediagnosticeerde autistische mensen krijgen in de GGZ. Ook zet Jopie zich in voor meer begrip en toegankelijkheid voor neurodivergente en disabled mensen in de maatschappij en destigmatisatie van psychische problematiek. Dit doet hen onder andere in de vorm van lezingen en het geven van advies.

Jopie is inzetbaar voor lezingen, panelgesprekken, interviews en het schrijven van artikelen. Ook verzorgt hen workshops en trainingen.

Foto: Maarten Lok