Informatie
Expertise: Oost-Aziatisch racisme in Nederland (inclusie, representatie, stereotypering, fetishizing, model minderheid, institutioneel racisme), Guess Who: Asian Edition (wie is het? spel)
Prijsindicatie: vanaf €800
Talen: Nederlands
Boeken?
Email: hallo@studiostoofpot.nl
''We zijn samen verantwoordelijk voor een inclusieve samenleving''
Rui Jun Luong
zij/haar
Rui Jun Luong is een multidisciplinair designer, kunstenaar en fotograaf. Ze zet zich in om negatieve stereotypen en racisme tegen te gaan.
Rui Jun groeide op in Friesland, een plek die haar vormde. Herkenning en rolmodellen? Die had ze niet, zowel niet in haar eigen omgeving als in de media die ze consumeerde. In haar jeugd kreeg ze te maken met racisme, wat ertoe leidde dat ze zich schaamde voor haar afkomst, cultuur en identiteit. Het racisme dat ze meemaakte, en waartegen ze zich probeerde af te zetten, internaliseerde ze. Leraren zagen het gebeuren en bagatelliseerden het. Rui Jun werd niet serieus genomen: daar was geen ruimte voor.
Maar: tegenslag weerhoudt Rui Jun niet om te doen waar ze in gelooft. Voelde ze eerder ongemak rond haar culturele identiteit: inmiddels heeft ze deze proudly omarmd. Een minor op de kunstacademie waarin ze op zoek ging naar de geschiedenis van haar vader, hielp haar hierbij. Ze besefte dat deze geschiedenis ook de hare was, en dat ze er recht op had om hier trots op te zijn. Rui Jun gebruikt haar stem tegenwoordig om het podium te pakken én er een te creëren voor haarzelf en gelijkgestemden. Zodat de Rui Jun’s van nu de rolmodellen voor ogen krijgen die ze verdienen. Because you can’t be what you can’t see.
In 2020, tijdens haar studie aan kunstacademie Minerva in Groningen, richtte ze stichting Asian Raisins op. Asian Raisins is sinds maart 2020 één van de leidende organisaties in het bestrijden van racisme jegens Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland. Met campagnes als #IkLachNiet en #StopHankyPankyShangHai creëert ze samen met vrijwilligers meer bewustwording over het onderwerp en de impact ervan. Haar afstudeervideo op Instagram ging viral met 82.000 views. Ook werkte ze aan videoproject ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ (202.000 weergaven) waarmee ze bij de Dutch Creativity Awards 2021 een zilveren lamp won. De productie van dit project werd verzorgd door van Bongkar met Wongkar, een sociale onderneming van Reza & Chee-Han Kartosen-Wong.
Maar haar belangrijkste tool voor gelijkheid is haar prijswinnende Wie is het? spel met enkel portretten van Aziatische personen: Guess Who: Asian Edition. Dit levensgrote spel zet ze in als middel om bewustwording rond anti-Aziatisch racisme te creëren én hierover het gesprek te openen op een constructieve manier. Bij de Dutch Creativity Awards 2022 won Rui Jun met dit spel een gouden lamp. Guess who: Asian Edition werd eerder geëxposeerd bij OBA Amsterdam en reisde mee met de theatervoorstelling ‘de Bananengeneratie’ die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Pete Wu. Het spel is ook in een compactere kaartvorm te verkrijgen, in drie verschillende versies. De perfecte opener voor een belangrijk gesprek over wat je kunt doen om de discriminatie en uitsluiting van Aziatische personen te voorkomen.
Rui Jun is in te zetten als spreker, workshopleider en trainer – met en of zonder haar spel: Guess Who: Asian Edition. Ook is ze inzetbaar als fotograaf en designer. Wil je alvast wat meer over haar weten? Je kunt haar interviews bekijken en/of lezen bij De Wereld Draait Door, RTL Nieuws, FunX en NPO3.
Foto: Rui Jun Luong