Informatie
Expertise: Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (DIG), macht, leiderschap, media en onderwijs
Prijsindicatie: vanaf € op aanvraag
Talen: Nederlands, Engels
Boeken?
Email: hallo@studiostoofpot.nl
''Er is geen toverformule voor inclusie''
Zoë Papaikonomou
zij/haar
Zoë Papaikonomou is schrijfster, onderzoeksjournaliste, docente en winnaar van managementboek van het jaar 2022. Haar werk richt zich op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Ze onderzoekt daarbinnen vooral de werking van macht. Zoë is auteur van twee boeken: ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ (2018) en De inclusiemarathon (2021) – managementboek van het jaar 2022. Samen met One’sy Muller maakt ze de Bonte Was Podcast over mediamissers en -opstekers op het gebied van diversiteit en inclusie. Voor platform Nieuw Wij maakt ze de serie ‘Hoopvolle Gesprekken’.
Zoë Papaikonomou groeide op in het Amsterdam Noord van de jaren tachtig. Als dochter van een Nederlandse moeder en een Griekse vader maakte ze onderdeel uit van de rap veranderende samenstelling van deze Amsterdamse volkswijk.
Na een studie Geschiedenis en Arabisch ging ze aan de slag als verslaggever bij stadszender AT5 waar ze probeerde verhalen naar voren te brengen die ze om haar heen zag, maar niet terugzag in de media. Tijdens haar jaren als verslaggever bij AT5 en later als hogeschooldocent Journalistiek verbaasde ze zich over het gebrek aan diversiteit in de media, zowel in de afspiegeling van redacties als in hun manier van werken. Gepolariseerde beeldvorming en daaruit voortvloeiend verscherpte verhoudingen in de samenleving zijn een direct gevolg van dit gebrek aan diversiteit. Ze besluit daarom in 2014 haar eigen bedrijf op te richten om diversiteit in de media te vergroten: Diversity Media. Diversity Media verbindt werelden met als doel bij te dragen aan diverse en inclusieve media, organisaties en onderwijs.
In 2018 publiceert Zoë haar eerste boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ Over inclusieve journalistiek dat ze schreef met organisatieantropoloog Annebregt Dijkman. Ze onderzoeken in hun boek waarom het (actualiteiten)media nog steeds niet lukt om diverser te worden, zowel in de afspiegeling van redacties als in hun manier van werken. Samen met meer dan 50 journalisten, opiniemakers en deskundigen nemen Annebregt en Zoë de redactiecultuur onder de loep.
In 2021 publiceert Zoë haar tweede boek De inclusiemarathon samen met publicist, klimaatactivist en Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht. In De inclusiemarathon interviewen Kauthar en Zoë 41 diversiteitsprofessionals en -onderzoekers over hun kennis en ervaringen in het werkveld van diversiteit en inclusie. Dit boek won de prijs voor beste managementboek van het jaar 2022.
Zoë is in te zetten als spreker, panellid, adviseur, trainer en workshopleider.