Luister mee
Hé Joris, volgens mij ben je een paar vinkjes vergeten
Misschien kreeg je het al mee, misschien niet. Onlangs kwam het boek 'De zeven vinkjes - Hoe mannen zoals ik de baas spelen' van Joris Luyendijk uit. In dit boek legt hij uit dat de macht in Nederland ligt bij de zogenoemde 'zeven vinkjes' die allemaal dezelfde kenmerken hebben: wit, man, hetero, hoogopgeleid, randstedeling, minstens één hoogopgeleide en/of welgestelde ouder en minstens één in Nederland geboren ouder. En dat terwijl deze groep uiteindelijk maar drie procent van onze bevolking uitmaakt. Dat is eigenlijk best raar, toch?
Wat wij dan weer niet zo raar vonden, is dat Joris een paar vinkjes (ook wel: privileges) vergeten is. Dat gebeurt namelijk best wel vaak. Te vaak, als je het ons vraagt. Daarom vullen wij zijn vinkjes graag even aan. Want team work makes the dream work.
Vergeten vinkje 1: niet-gehandicapt zijn
Gehandicapt of disabled zijn is een vorm van marginalisatie die vaak (al dan niet bewust) vergeten wordt. En dat terwijl maar liefst twee miljoen Nederlanders een beperking hebben. Velen van hen worden regelmatig gediscrimineerd: op interpersoonlijk niveau, maar ook op systematisch niveau. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg, onderwijs, werk, financiën en woonruimte. Dit kan vergaande gevolgen hebben.
Vergeten vinkje 2: slank zijn
Dik zijn een vorm van marginalisatie die vaak niet wordt benoemd of zelfs niet wordt erkend. Dik zijn wordt nog altijd gezien als een individueel probleem en bovendien je eigen schuld: had je maar niet zo lui moeten zijn. Er zijn meer dan zestig oorzaken gevonden voor dik zijn. Bovendien werken diëten in 95% van de gevallen niet op de lange termijn. Toch worden dikke mensen – ook in ons land – regelmatig en systematisch gediscrimineerd.
Incompleet
Naast deze twee vergeten vinkjes, zijn er ongetwijfeld nog meer te benoemen. Ook valt er iets te zeggen over de (in)compleetheid van enkele door Luyendijk benoemde vinkjes, zoals het man zijn (waar blijft het kenmerk cisgender?) en het hebben van minstens één ouder die in Nederland geboren is.
Op onze social mediakanalen delen we verdiepende tips over de vergeten vinkjes met je. Zodat ze van vergeten vinkjes in vanzelfsprekende pijlers van privilege veranderen.
De audioversie van dit artikel volgt zo snel mogelijk.