Vijf redenen om vandaag nog je eigen zakelijke podcast te starten

Podcasting is heet, maar dat hoeven wij jou vast niet te vertellen. Grote kans dat ook jij regelmatig een podcast opzet, om te genieten van een radioshow over een onderwerp dat je leuk vindt op een moment wanneer het jou uitkomt. Misschien heb je jezelf ook al eens betrapt op de gedachte dat het misschien ook wel leuk zou zijn om zélf zo’n podcast te beginnen. Om korte learnings te delen of juist uitgebreid met een aantal gasten in gesprek te gaan over een relevant onderwerp. Om vervolgens niet één, twee, maar direct een stuk of tien podcastberen op de weg te zien. Namens de Podcastschool (onderdeel van Studio Stoofpot) zeggen wij: nergens voor nodig. Wij delen vijf redenen met je om vandaag nog jouw eigen zakelijke podcast te beginnen.

Ontwerp zonder titel (23)

Geluid bewerken is echt niet zo moeilijk als je denkt

Bij vrijwel iedereen die een Podcastschool training volgt is er vooral één hele grote opperbeer die de weg blokkeert: angst voor geluidsbewerking. En na iedere training klinken er opgeluchte geluiden omdat dat technische gedeelte lang niet zo eng en moeilijk bleek te zijn als verwacht. Er zijn een paar stappen die je moet doorlopen om een rauw geluidsbestand om te toveren naar een podcast van goede kwaliteit, maar die stappen zijn echt geen hogere wiskunde. Bestand inladen, ruis verwijderen, een beetje knippen en plakken, muziekje eronder: klaar! Daarvoor hoef je heus geen technisch onderlegde, snelle jongen te zijn. Ook jij kan dat. Beloofd.

De podcast is hét medium van het moment

De podcast is een ongelooflijk snel groeiend medium. Luisterde er in mei 2019 nog iets minder dan een derde van de Nederlanders naar podcasts, inmiddels is dat aantal opgelopen naar 47%. Ook de luisterfrequentie stijgt: ruim een kwart van de podcastluisteraars luistert inmiddels wekelijks naar een podcast, terwijl dit in mei 2020 nog maandelijks was. Ook geeft één op de vijf mensen aan tijdens de Covid-19 quarantaineperiode vaker naar podcasts te zijn gaan luisteren. Combineer dit met het feit dat er nog relatief weinig Nederlandse podcasts bestaan (harde cijfers zijn niet te vinden, maar check je favoriete podcast app maar even voor de ratio Nederlandse podcasts tegenover niet-Nederlandse) en je snapt: nu is het moment om door te pakken.

Vind je niche, claim je expertrol

Door in je eigen podcast waardevolle informatie te delen, leren mensen jou kennen als dé expert in jouw vakgebied. Wanneer het duidelijk is waar jij je mee bezighoudt én je ook nog eens weet waarover je praat, weten toekomstige klanten jou makkelijker te vinden én gaan ze sneller over tot een samenwerking. Want als jij deze waarde al gratis weggeeft, wat krijg je dan wel niet wanneer je betaalt voor jouw product? Zorg dus wel dat je (enigszins) een niche kiest en probeer vooral niet ‘van alles een beetje’ in je podcast te stoppen. Een algemenere podcast over een breed onderwerp kan leuk zijn, maar dient vooral een entertainend doel. Mega tof als je hobbymatig een podcast wil maken met je vrienden, minder handig als je je podcast wil inzetten voor een zakelijk doel. 

Hé, jouw stem ken ik!

Een andere fantastische reden om vandaag nog te beginnen met podcasten, is het vertrouwen dat jouw podcast kan kweken tussen jou en je luisteraars. Jouw toekomstige klant is benieuwd naar wie er achter jouw bedrijf zit; mensen gaan nu eenmaal het liefst met andere mensen in zee, niet met een abstracte bedrijfsvorm waarbij het niet duidelijk is wie er schuilgaat achter dat toffe logo. Een goede band met je doelgroep opbouwen is belangrijk, ze zijn uiteindelijk toch de brandstof waarop je onderneming loopt. Gebruik ‘je’ in plaats van ‘jullie’ tijdens het praten, beantwoord vragen van luisteraars en neem ze echt mee in je verhaal. Wedden dat het werkt?

Het is echt belachelijk leuk

We zijn wellicht een beetje bevooroordeeld als professioneel podcastmakers, maar hé: we zouden niet zo enthousiast kunnen schrijven over deze vorm van uitgestelde radio als we er niet echt intens van genoten om ons ermee bezig te houden. Podcasts maken is enorm leuk. Wie wil er nu niet de host zijn van een eigen radioshow waarin jij alles bepaalt? Podcasten is een fantastische manier om jouw passie met de rest van de wereld te delen. Je mag zo lang (of zo kort) praten over wat jou bezighoudt als je zelf wilt en wanneer je je nieuwe aflevering online knalt, staan er anderen die jouw passie delen te trappelen om te gaan luisteren. En voor je het weet, hebben ze de weg naar je inbox gevonden. Of je die ene training nog steeds geeft, want die willen ze wel boeken. Waargebeurd verhaal.


Helemaal klaar om je eigen podcast te starten, maar geen idee waar je moet beginnen? Dan ben je bij De Podcastschool aan het juiste adres. Middels 1 op 1 trainingen, groepstrainingen en het Podcastschool werkboek hebben we sinds 2019 al tientallen ondernemers en organisaties mogen helpen hun podcast te starten én te verbeteren. Meer weten of direct een training boeken? Check de Podcastschool website of neem contact op via hallo@depodcastschool.com.